צילום תת ימי- מאיפה מתחילים?

פורסם ב: כל הכתבות, ציוד תת מימי | 17
צילום תת ימי - קופצים למים
צילום תת ימי – קופצים למים

אם קראת את הפוסט "ביולוג ימי או צלם תת ימי?", אולי גם לך מדגדג  לדעת קצת יותר על עולם הצילום התת ימי, מה הצעדים הנדרשים כדי להתחיל לצלם מתחת למים, איזה קורס צלילה? איזו מצלמה? ובכלל מאיפה מתחילים…?!
במאמר זה אני מקווה לענות על כמה מהשאלות שאני מקבל בנושא זה.

הקדמה קצרה

בעבר ציוד צילום תת ימי היה נחלתם של עשירים בלבד, או כאלו שהצליחו במזל (ועם הרבה כישרון) להתברג לעבוד במקום שירכוש עבורם את הציוד. צילום תת ימי בעידן האנלוגי (העידן שקדם לדיגיטאלי), היה אתגר של ממש כשבכל צלילה היו לך 36 הזדמנויות (או 72 על מצלמות אשר צילמו על חצי מסגרת) לצלם את תמונת חייך, או אחת סבירה לפחות…

למזלנו, אנו חיים בעידן הדיגיטאלי והאפשרויות ללימוד עצמי, השתפרות מתמדת בין צלילות ותיקונים בין צילום לצילום תוך כדי צלילה פתוחים בפני כל אחד, והשמיים הם הגבול כשכל המידע זמין ברשת ובספרות כתובה.

שטיפת מצלמה עמידה במים בברז הביתי

יצרני המצלמות בשנים האחרונות מבינים את הפוטנציאל הטמון בשוק הצילום התת ימי ואפשר למצוא מצלמות קומפקטיות ולא יקרות המתאימות לצילום בעומקים של עד 3-10 מטר ללא שימוש במארז נגד מים ובתוספת מארז, אפשר לצלול איתן ל-30 מטר או יותר (תלוי במארז).

מצלמות אלה אינן מניבות תוצאות מרשימות בקלות כמו מעל המים אבל הן בהחלט הופכות את חווית הצילום של סיטואציות שהיו עד לא מזמן, לא נגישות לצילום, פתוחות בפני קהל רחב וחובבני. צילום של הילד שלך בשיעורי השחיה הראשונים שלו בבריכה או אפילו חוסר הדאגה למצלמה בחוף הים שמא תתמלא בחול, (אפשר לשטוף אותה בברז המים כשחוזרים הביתה) הופכים את המצלמות הללו לבחירה מושלמת למצלמה המשפחתית.

למצלמות אלו, חסרונות רבים אחרים, הפוסלים אותה מבחינתי לצילום תת ימי אמיתי, אפילו שגודלן מאפשר את הכנסתן לכיס המאזן בצורה נוחה. עם זאת, אסתייג ואומר שהן מתאימות לרבים אחרים אשר רוצים לעשות את צעדיהם הראשונים מתחת למים ללא הוצאה כספית ניכרת וביכולות מוגבלות למדי.

המדרגה הבאה של מצלמות המוצעות לנו כיום הן מצלמות קומפקטיות מכל הרמות, ובלבד שיש להן מארז נגד מים (מקורי של יצרן המצלמה או של חברה אחרת) המאפשר לצלול עם המצלמה עד לעומק של 30-40 מטר ומאפשר שליטה על רוב הפקדים של המצלמה או על כולם. כאן ההוצאה הכספית כבר גבוהה יותר כי מחיר המארז בד"כ משתווה או עולה על מחיר המצלמה וכדי לקבל תוצאות "כמו של הגדולים" נצטרך להשקיע עוד קצת במבזק (פלאש) חיצוני.

מצלמת G12 של קאנון במארז של חברת איקלייט
מצלמת G12 של קאנון במארז של חברת קאנון, פלאש חיצוני ועדשה רחבה
תמונה שצולמה עם מצלמת אולימפוס קומפקטית ופלאש חיצוני
תמונה שצולמה עם מצלמת אולימפוס קומפקטית ופלאש חיצוני
מארז למצלמת SLR ופלאשים חיצוניים

בקבוצת המצלמות היקרות באמת, נכללות מצלמות הריפלקס הדיגיטאליות: מצלמות עם מנגנון מראה ועדשות מתחלפות (Single Lens Reflex – SLR). מצלמות אלו יקרות ביחס לקומפקטיות, מגושמות וכבדות יותר, אך בזכות שטח חיישן גדול משמעותית מהמצלמות הקומפקטיות, ניתן להגיע איתן לתוצאות טובות מבחינת איכות תמונה ואיכות הדפסה. (לחץ כאן לקריאת מאמר השוואה בין גדלי חיישנים מומלצים לצילום תת ימי)

לכל קבוצת מצלמות יתרונות וחסרונות ובבואנו לבחור מצלמה עלינו להפעיל את מערכת השיקולים הרלוונטית לנו בעת הרכישה ולנסות לנבא מה יהיו הרצונות שלנו להתפתח עם התחום הלאה. כל זאת, כדי להתאים לעצמנו את המערכת המתאימה ביותר, שתאפשר לנו להגיע לאן שאנו רוצים ומצד שני לא תגרום לנו לתסכולים רבים כשלא נצליח להשיג את מה שתכננו מהציוד. על כן יש להכיר במגבלות הציוד.

קופצים למים!

קורס צלילה.

רשיון צלילה הוא האבן הראשונה שיש לסלק מן הדרך וזו גם המיומנות היחידה שממש צריך בשבילה הסמכה מסודרת.  יחד עם זאת,  קורס צלילה בלבד לא יספיק כדי להיות צלם תת ימי, לא כל שכן- צלם תת ימי מוצלח… לאחר שרכשנו (ביושר) את תעודת הצלילה, צריך לרכוש, בהרבה זמן ונסיון, את מיומנויות הצלילה. אחד האלמנטים החשובים בצילום תוך כדי צלילה הוא היכולת להשתלב בטבע. לא להפריע. רק להתבונן. על הצלם להיות מסוגל להתקרב לאובייקט מסויים מבלי לאיים עליו או להפחיד אותו, ולהיות בעל איזון קרוב למושלם מתחת למים כדי לא לפגוע בעצמו ובטבע מסביבו. מאחר שמים הם לא הסביבה הטבעית שלנו, זו לא משימה כל כך פשוטה לרבים מאיתנו… אך עם מספיק רצון, התמדה ונסיון- רוב הצוללים מסוגלים לתמרן במים בצורה מרשימה למדי.

צלם תת ימי מתקרב לתמנון קטן בים התיכון
סטיב ברנשטיין – צלם תת ימי מתקרב לתמנון קטן בים התיכון

דבר נוסף שכדאי לתת עליו את הדעת הוא ידע בסיסי לפחות בצילום. כל מטלה פשוטה מעל המים, הופכת מסורבלת וקשה מתחת למים, לכן על הצלם התת ימי להיות בעל ידע בסיסי בצילום והכרות עם ציוד הצילום שברשותו.

הבנתם של מונחים בסיסיים תהיה צעד נכון בדרך לצילום התת ימי .

הבנת הגורמים המשפיעים על החשיפה ועומק השדה , עבודה עם מבזק והכרת כללי האצבע לבניית קומפוזיציות שונות, חשובים לצילום מוצלח ואיכותי.
בצילום כמו בכל תחום, אם התוצאות לא טובות לאורך זמן, הדבר עלול לגרום לצלם הצולל המתחיל לעזוב את התחום מהר מאוד ולכן חשוב לגשת אליו בצורה נכונה. למזלנו, צילום לומדים מעל המים ולכן אפשר לתרגל אותו בצורה נוחה יותר, ויבשה…

ועכשיו, מצלמה ומארז תת ימי…

המינימום כדי להתחיל לצלול הוא  מצלמה תת ימית ומארז. הרבה מאוד מצלמות בשוק מציעות מארז תת ימי כאביזר נלווה. יש לוודא לפני הרכישה, שלמצלמה שבחרנו אכן יש מארז מתאים. המארזים הללו לרוב אמינים ומספיקים לגבולות הצלילה הספורטיבית של 30 מטר. כל מצלמות הפוקט המאפשרות שליטה ידנית על החשיפה,  של אחת החברות המובילות תעשה את העבודה. לחלק מהמצלמות יש מארז יעודי של חברת המצלמה ולחלק מהמצלמות מיוצרים גם מארזים ע"י חברות המתמחות בייצור מארזים. אלו האחרונים (של חברות המתמחות בייצור מארזים) הם יותר יקרים, אבל נחשבים גם יותר טובים בעיקר בגלל שהם נותנים אפשרויות הרכבה של ציוד היקפי כגון פלאש חיצוני, ועדשות רטובות. היתרון והחיסרון שלהם בד"כ זה היותם מאסיביים יותר.

אמיר שטרן - צלם תת ימי בפוזה אופיינית
אמיר שטרן – צלם תת ימי בפוזה אופיינית

ציוד היקפי כגון מבזקים, עדשות ופילטרים עשוי לשפר משמעותית את איכות הצילום אך יש לבחור אותם בקפידה. מבזק חיצוני טוב וזרוע  עלולים לעלות קרוב למחיר המצלמה עצמה. עדשות רחבות או עדשות מאקרו ופילטרים שונים  גם הם פופולאריים למדי וכדאי לנו להבין היטב את אופי הצילום התת ימי  והאובייקטים שבו על מנת לבחור את העדשות המתאימות לנו ביותר.

על מנת לבחור את המצלמה המתאימה לך ולקבל ייעוץ בנושא, ניתן לפנות למחלקת הצילום של דוגית, אותה מחזיק בימים אלו הצלם התת ימי- יהב אש ואשר מייבאים ציוד צילום תת ימי (חוץ ממצלמות SLR) לכל מטרה.

סיימנו קורס צלילה, קנינו מצלמה… איפה מצלמים ?

נו באמת… זו שאלה שמתאימה יותר לאירופאים שמתגוררים במדינה ללא ים או כאלה שטמפרטורת המים בקיץ מגיעה עד ל-10 מעלות צלזיוס….
למזלנו, בארץ ניתן לצלול בים תיכון (מבחינת טמפרטורה) ובים סוף בכל ימות השנה ובנוסף- ים סוף ואילת נחשבים למקומות נחשקים לצילום וצלמים מכל העולם באים לכאן כדי לצלול ולצלם ואפילו להשתתף בתחרויות צילום יוקרתיות דוגמת אפסון הים האדום.

ואם רוצים לצלול במקומות באמת שווים- חוצים את הגבול לכיוון סיני או עקבה ומגיעים לאתרים הנחשבים בעולם!

מועדוני צלילה דוגמת אוקטופוס- קבוצת הריף, מארגנים ספארי צלילה במספר אתרים מובחרים וניתן בעלות לא גדולה באופן יחסי, לצאת לשבוע מפנק על יאכטה, מלא בצלילות מרהיבות, אוכל טוב וחוויה בלתי נשכחת. זהו ללא ספק גן עדן לצלמים. לאחרונה גם מתחילים להרקם טיולי צלילה המיועדים במיוחד לצלמים תת ימים, על כל צרכיהם המיוחדים.

לסיכום

עלינו לרכוש מיומנות בצלילה לפני שאנו מתחילים לצלם מתחת למים. את הציוד המתאים ביותר לצילום כל אחד צריך לבחור ע"פ סגנונו וצרכיו והמצלמה היקרה ביותר היא לא דווקא הבחירה המוצלחת ביותר. עלינו לזכור שהטבע מתחת למים שביר (תרתי משמע) ואנו כצלמים בעלי פוטנציאל הרס אדיר לסביבה מפני שאנו (א) מתקרבים לריף על מנת להשיג תמונה בזווית טובה יותר ו(ב)שקועים בתוך עינית המצלמה ומנותקים ממה שקורה סביבנו בזמן הצילום. על כן, חלה עלינו אחריות גדולה מאוד בתור מי שלוקחים על עצמם  לתעד ולהביא את המראות הקסומים והמיוחדים שנמצאים מתחת למים לאלו שלא מורגלים בהם.
שנוכל להמשיך ולעשות זאת גם בעתיד…

אני מקווה שמאמר זה שופך אור על מספר נקודות חשוכות בצילום התת ימי ושהוא סייע לך להגיע להחלטה הנכונה בשבילך.
אשמח לתגובות ולשאלות נוספות.

חגי

 

17 Responses

  1. צוללן

    כתבה ממש מעניינת ומקיפה.
    התמונה של המורנה ממש חדה וטובה יחסית למצלמת פוקט!
    קשה לי להאמין שזה באמת צולם במצלמה בסיסית . זה נראה כמו תמונה של SLR .
    חוץ מזה , באמת מקיף ומעניין. כל הכבוד

  2. חגי נתיב

    תודה!
    בקישור הבא תוכל לראות את התמונה בצירוף מידע על המצלמה בה היא צולמה:
    http://d-spot.co.il/forum/index.php?showtopic=205176&st=0&p=1613143&#entry1613143
    כמו שאמרתי, ניתן להגיע לתמונות איכותיות מאוד עם מצלמות קטנות מאוד, בצירוף מבזק חיצוני והבנה בתפעול המצלמה וחשיפה נכונה.

    השאלה היא מה אנו הולכים לבצע עם התמונות הללו… האם הן מיועדות להדפסה? מכירה? או רק לשיתוף על גבי מסך המחשב. אם לצורכי צפיה במחשב- יש עדיפות למצלמה קטנה ונוחה בעלת אפשרות לשליטה ידנית מלאה ונוחה.

  3. Oded

    תודה חגי,
    כתבה מקיפה ובהחלט עוזרת להתחלת הדרך.
    והתמונות מקסימות.
    עודד

  4. תומר

    עברתי את השלבים הראשונים בהצלחה 🙂
    עכשיו, אחרי הקורס (לפני שנתיים…) ורכישת מצלמה וקייס
    (G12 ומארז של קנון, לצערי קניתי לפני שקראתי את ההמלצה על הקייס השני פה באתר) –
    ואחרי שעברתי כמה "צלילות צילום" עם תוצאות סבירות…
    הגיע הזמן לקנות פלאש!
    המלצות?

    • חגי נתיב

      שלום תומר!
      כרגע יש שני פלאשים מעניינים המתאימים מבחינת מידות ועוצמה למצלמות קומפקטיות.
      הראשון, YS-D1 של סי אנד סי והשני הוא YS-01 של סי אנד סי.
      הם נבדלים ביניהם במחיר כמובן וביכולות. הראשון הוא החזק, החדש והעדיף במידה ויש לך תקציב.

      בהצלחה!

  5. Dan

    תמונות מדהימות, נרשתי קורס צלילה במועדון מרינה דיוורס באילת.
    אחרי הקורס אני רוצה ללמוד לצלם מתחת למים!!!
    יש המלצות על ספרים או אתרים עם מדריכים?

    • חגי נתיב

      שלום דן ותודה על תגובתך!
      תוכל למצוא בבלוג שלי מאמרים על צילום תת מימי אך מומלץ לרכוש ספר חדש שיצא ממש עכשיו בעברית ונכתב ע"י דני ווינברג הספר נקרא "עין הדג" וניתן להשיג אותו בחנות דוגית.
      בכל מקרה, קורס צילום תת מימי המועבר ע"י צלם תת מימי זה דבר מומלץ מאוד. יש כמה כאלה המועברים באילת. אם אתה מעוניין לעבור קורס צילום תת מימי בים תיכון דבר איתי.

  6. תומר

    אני רוצה 🙂
    תוכל לספק פרטים נוספים בבקשה?
    משך הקורס, מיקום, מס' משתתפים מינימלי וכו'
    תודה!
    (אגב, מצטרף להמלצות – רכשתי את "עין הדג" וממליץ עליו לכל חובב צילום!)

    • חגי נתיב

      שלום תומר! הקורס אמור להפתח באמצע 2013 במתכונת של שני סופי שבוע מרוכזים (4 מפגשים של כ-5 שעות). בקורס יועבר חומר עיוני רב ע"י מצגות ויש 4 צלילות של התנסות מעשית.
      כרגע הקורס אמור להתקיים במועדון אקווה-דורה (נחשולים) אך יכול להיות שיועבר במועדון אחר בים תיכון. מספר משתתפים מינימאלי עומד על 4.
      עלויות אני עדיין לא יכול למסור אבל מדובר במחיר מוזל מפני שזהו קורס פיילוט.
      כשהקורס יצא לדרך יהיה פרסום כאן בבלוג 🙂

      תודה!
      חגי

  7. תומר

    תודה! ממתין לעדכונים כשיהיה רלוונטי 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.